Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft een "Vulvakliniek": "Vandaag nog steeds groot taboe rond pijn tijdens seks"
Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft sinds kort een "Vulvakliniek" onder leiding van gynaecoloog Mieke Vanoppen en seksuoloog Vanessa Cluckers. In de kliniek worden problemen aan de vulva zoals vulvodynie, oftewel pijn bij seks, behandeld. "Veel vrouwen durven de huisarts hierover niet aanspreken", vertelt gynaecoloog Mieke Vanoppen.
radio2, Yente Van der Sande
ma 20 nov 2023 10:50
Naast een gewone gynaecoloog kunnen vrouwen ook terecht bij de "Vulvakliniek" van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Gynaecoloog Mieke Vanoppen en seksuoloog Vanessa Cluckers zijn gestart met de Vulvakliniek om samen met een bekkenbodemspecialist problemen aan de vulva te behandelen. Dat schrijft de krant Het Belang van Limburg en dat nieuws is bevestigd aan onze redactie. Vandaag zien ze dat er nog steeds een groot taboe rust op het vrouwelijke geslachtsdeel.
"We zien dat het taboe rond pijn tijdens de seks, oftewel vulvodynie nog steeds heel groot is", zegt gynaecoloog Mieke Vanoppen. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat vrouwen hun huisarts niet durven aanspreken als ze pijn tijdens het vrijen ervaren. Zelfs tijdens een controle bij de gynaecoloog zijn vrouwen niet altijd eerlijk als ze pijn hebben. Dat was een hele belangrijke reden voor mij om te starten met de Vulvakliniek. Veel meer vrouwen dan je zou denken, hebben pijn aan hun vulva en dat moet bespreekbaar worden. Seks mag nooit pijn doen."
Ik dacht altijd dat ik me er maar over de pijn moest zetten. Je denkt na een tijd echt dat er iets mis is met jou en dat je anders bent, maar er zijn zo veel vrouwen die dit ook hebben
Patiënte Raechel Raskin (24)
Een van de vele patiënten die lijdt aan vulvodynie is Raechel Raskin (24) uit Tongeren. Drie jaar geleden ontdekte ze dat haar pijn tijdens het vrijen toch niet zo normaal was. "Het heeft heel lang geduurd voor ik wist wat er aan de hand was. Ik dacht altijd dat ik me er maar over de pijn moest zetten. Ik ben toen ook naar de gynaecoloog geweest, maar dat was enkel een traumatische ervaring waar ik niks aan heb gehad. Je denkt na een tijd echt dat er iets mis is met jou en dat je anders bent, maar er zijn zo veel vrouwen die dit ook hebben."
Multidisciplinair team
In de Vulvakliniek werkt een multidisciplinair team van een gynaecoloog, seksuoloog en bekkenbodemspecialist samen om problemen aan de vulva te behandelen. "Ieder behandeltraject is heel individueel en hangt ook van patiënt tot patiënt af hoe ze op de behandeling reageren. Voor pijn tijdens de seks starten we meestal met medicatie en zalf om de zenuwen in de huid te behandelen. Daarna schakelen we over naar een kinesist om het spanningsprobleem aan de spieren aan te pakken. Dan kijken we hoe dat evolueert en als dat goed gaat, kunnen we overgaan naar een bekkenbodemspecialist", legt Vanoppen uit.
We schakelen altijd een seksuoloog in, omdat we vaak een soort ingebouwde angst voor seks zien bij de patiënten. Er gaat ook vaak veel intimiteit in de relatie verloren door die problemen.
Gynaecoloog Mieke Vanoppen
Niet alleen het fysieke aspect van vulvodynie wordt behandeld in de kliniek, er wordt ook aandacht besteed aan de mentale toestand van de patiënt. "We schakelen altijd een seksuoloog in, omdat we vaak een soort ingebouwde angst voor seks zien bij de patiënten. Er gaat ook vaak veel intimiteit in de relatie verloren door die problemen. Vaak is daar ook ondersteuning bij nodig, omdat je een soort vicieuze cirkel krijgt die moeilijk te doorbreken is."
Vanoppen merkt dat steeds meer vrouwen hun weg vinden naar de kliniek. "We hebben een heel goed team uitgebouwd waardoor ze ook heel goed weten bij wie ze terechtkunnen. Dat maakt voor hen de drempel ook lager dan dat ze alles zelf moeten uitzoeken. We volgen de patiënten ook heel actief op om hen te ondersteunen waar nodig", besluit ze.
Vulva Stories
Zaterdag 25 november vindt er een patiëntendag plaats in het Jessa Ziekenhuis: "Vulva Stories". Vanoppen brengt samen met een externe organisatie lotgenoten met vulvodynie samen om openlijk te praten over hun ervaringen.
Ook Raechel zal aanwezig zijn bij "Vulva Stories". "Het is heel belangrijk om erover te praten. We hopen om op die manier meer vrouwen te overtuigen om hulp te zoeken. Ik wil echt andere mensen helpen die hetzelfde ervaren als ik."
Dit artikel verscheen op de website van VRT NWS.